Luchtvaartmaatschappijen in Nederland

Schiphol is de thuishaven voor verschillende luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM, Transavia, Martinair en ArkeFly.

KLM
KLM staat voor Koningklijke Luchtvaart Maatschappij en vormt de kern van de KLM groep. Transavia en Martinair maken hier ook deel van uit. In 2004 is KLM gefuseerd tot de holding Air France-KLM.

KLM is een van de duurdere luchtvaartmaatschappijen in Nederland. Een voorbeeld van een goedkopere Nederlandse luchtvaartmaatschappij is Transavia.

Transavia
Transavia is een lowcost lijndienst- en charterorganisatie die veel in het nieuws is geweest. Zowel positief als negatief. Naar aanleiding van advertentiecampagnes met extreem lage tarieven kwam Transavia meerdere keren negatief in de publiciteit. Ze hadden prijzen genoemd zonder luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen waardoor de genoemde prijs sterk verschilde van de uiteindelijke consumentenprijs.
Naast de thuisbasis Schiphol opereert Transavia vanaf Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, Groningen en heeft een Franse tak die vliegt vanaf Parijs-Orly.

ArkeFly
Naast Transavia en KLM heb je nog ArkeFly en Martinair als airlines in Nederland. ArkeFly is een luchtvaartmaatschappij die voornamelijk vakantievluchten uitvoert. Deze maatschappij maakt deel uit van de reisorganisatie TUI Nederland.

Martinair
Martinair, opgericht door Martin Schröder (zie buste op schiphol), maakte het van alle luchtvaartmaatschappijen in Nederland het eerste betaalbaar voor de gewone burger om te vliegen. Deze Airline uit Nederland schafte in 1967 als eerste een straalvliegtuig aan waardoor de kosten per passagier daalden. Toen richtte Martinair zich vooral op vakantievluchten. Tegenwoordig richt het bedrijf zich op meerdere sectoren. Passagiervervoer, vrachtvervoer en de zogenoemde speciale vluchten.