Luchthavens in Nederland

In Nederland, een relatief klein land, zijn veel luchthavens aanwezig. Van klein tot groot, burgerluchtvaart tot militaire vliegbases. De grootste en bekendste luchthaven is natuurlijk Schiphol met een passagiersaantal van ongeveer 50 miljoen per jaar. Vliegtickets vergelijken is misschien handig om niet te vergeten je kunt hier veel mee besparen.

Schiphol
Schiphol Airport bevindt zich in de provincie Haarlemmermeer en is ongeveer 15 kilometer van Amsterdam verwijderd. Deze luchthaven bestaat uit 6 start- en landingsbanen:

– de Polderbaan
– de Kaagbaan
– de Buitenvelderbaan
– de Aalsmeerbaan
– de Zwanenburgbaan
– de Oostbaan

In de verkeerstoren van Schiphol werken de luchtverkeersleiders van LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland), zij zorgen ervoor dat alle vertrekkende en aankomende vliegtuigen veilig kunnen landen of opstijgen op 1 van de bovenstaande start- en landingsbanen.

Andere grote luchthavens
Naast Schiphol zijn er in Nederland nog andere, redelijk grote luchthavens in Nederland: ‘Eindhoven Airport’, ‘Groningen Airport‘, ‘Maastricht Aachen Airport’ en ‘Rotterdam The Hague Airport’.
Eindhoven heeft na Schiphol de grootste luchthaven van Nederland. Hier vertrokken in 2011 zo’n 2 miljoen passagiers.

Militaire vliegbases
In Nederland zijn er niet alleen burgerluchthavens. Een aantal zijn er al gesloten door de inkrimping van Defensie maar een aantal worden er nog gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld de vliegbasis Leeuwarden, een van de overgebleven 3 militaire vliegbases. Net als vliegbasis Volkel is vliegbasis Leeuwarden een F16-basis. De 3de overgebleven militaire vliegbasis is de helikopterbasis Gilze-Rijen.