Luchthavencodes

Iedereen die met het vliegtuig reist kent ze: de luchthavencode. Je ziet ze op de monitors met aankomst- en vertrektijden, op tickets en op de etiketten die bij het inchecken op de bagage wordt geplakt. Er bestaan twee soorten luchthavencodes waarmee veel meer informatie kan worden weergegeven dan alleen het vliegveld.

IATA code
De IATA (International Air Transport Association) code is de bekendste van de twee. IATA is een handelsorganisatie die de samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen bevordert. Een officiƫle lijst van de codes is te bestellen op de website www.iata.org maar er bestaan genoeg betrouwbare websites waarmee elke code gratis is op te vragen. De belangrijkste IATA codes zijn de drieletterige luchthavencode en de tweeletterige code voor luchtvaartmaatschappijen.

Schiphol
Veel codes zijn opgebouwd uit de eerste drie letters van de stad waarbij de luchthaven hoort. Schiphol is bijvoorbeeld AMS, naar Amsterdam. Maar deze regel gaat niet voor alle gevallen op en bovendien worden sommige codes gedeeld door meerdere luchthavens. Er zijn ook IATA codes beschikbaar voor tijdzones, verschillende vliegtuigtypes en maaltijden.

ICAO code
De ICAO code (International Civil Aviation Organization) is een twee- tot vierletterige code die is opgesteld door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (onderdeel van de Verenigde Naties). De codes worden gebruikt in de communicatie tussen piloten en verkeersleiders om onder andere te verwijzen naar luchthavens en luchtvaartmaatschappijen.

Unieke code
De code voor luchthavens bestaat uit een tweeletterige landencode met daarachter de letters voor de luchthaven. Hierdoor hebben alle luchthavens een unieke code tot hun beschikking. Schiphol is in dit geval EHAM, waarbij EH staat voor Nederland (Europe, Holland) en AM voor Amsterdam. Ook deze codes zijn via de officiƫle website www.icao.int voor professionals te bestellen of op te vragen met behulp van diverse websites.