Wat is luchtvracht?

Luchtvracht houdt het onbegeleid vervoeren van goederen in tussen twee luchthavens. Veel bedrijven maken gebruik van luchtvracht om hun goederen naar andere (verre) landen te verzenden omdat het sneller is dan bijvoorbeeld zeevracht. Daarnaast gebruiken bedrijven of mensen luchtvracht bij kleinere verpakkingen met een laag gewicht, goederen die een houdbaarheidsdatum hebben zoals voedsel of bloemen en wanneer er sprake is van een spoedzending.

Voordelen luchtvracht
Er zijn een aantal aantrekkelijke voordelen aan luchtvracht. Zo is er altijd sprake van een snelle levering. Er is geen ander transport dat sneller is. Tevens kun je via luchtmacht overal ter wereld je goederen laten bezorgen. Het is ook mogelijk om een combinatie te kiezen met andere vervoersmethoden bijvoorbeeld wanneer je product van de luchthaven verder vervoert moet worden met bijvoorbeeld een vrachtwagen. Luchtvracht is geschikt voor kleine zendingen en grote zendingen. Een andere zeer groot voordeel is dat luchtvracht de veiligste manier is om je goederen te transporteren dankzij de strenge beveiliging en strikte naleving van de regels. Veel bedrijven of personen kiezen om die reden voor luchtvracht bij de verzending van hoogwaardige en waardevolle goederen zodat deze veilig op hun bestemming aankomen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen, computers of belangrijke onderdelen van machines.

Gebruik maken luchtvracht
Helaas is het niet mogelijk om met je pakket naar een luchtvaartmaatschappij te gaan om te vragen of ze het willen meenemen. Er zijn veel regels omtrent de luchtvracht. Vooral als je voor de eerste keer iets wilt versturen is het verstandig de zending uit te besteden aan een bedrijf die gespecialiseerd is in luchtvrachten. Luchtvrachtexpediteurs weten precies wat er moet gebeuren en wat de regels zijn. Veel van deze bedrijven zijn ‘erkend luchtvrachtagent’. Door deze status kunnen ze je verzending al goedkeuren zodat deze aangemerkt kan worden voor vervoer via vrachtvliegtuigen. Dat scheelt vaak veel gedoe op de luchthavens.