Het vervoeren van goederen per luchtvracht

Het vervoeren van goederen per luchtvracht, inclusief begeleiding aangaande de douane en een wereldwijk netwerk van erkende luchtvaartmaatschappijen, wordt door diverse externe partijen aangeboden. Luchtvracht is veelal de snelste variant van het vervoeren van goederen, maar vaak ook de kostbaarste. Het is dus altijd verstandig om na te gaan hoeveel haast er achter het vervoeren van je goederen zit en of je het waard vindt om deze extra kosten te maken. Bovendien kan een dergelijke manier van vervoeren lastig zijn om in zijn geheel zelf te regelen. Bij externe partijen kan je vaak gebruikmaken van hun ervaring en netwerk. Daarnaast hebben zij diverse keurmerken waarmee wordt aangetoond dat zij voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

International Air Transport Association

Veel van deze externe partijen staan geregistreerd bij de International Air Transport Association, in het kort ook wel de IATA. Hierdoor kunnen zij rechtstreeks zaken doen met alle luchtvaartmaatschappijen en is er sprake van korte communicatielijnen. Door het hoge inkoopvolume kan de organisatie scherpe tarieven aanbieden. De IATA is een handelsorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen wereld en representeert 265 luchtvaartmaatschappijen, wat overeenkomt met 83 procent van het totale luchtvaartverkeer. Zij ondersteunen onder andere op het gebied van beleid aangaande kwesties binnen de luchtvaart. 

Air Waybill

Daarnaast hebben de externe partijen vaak een eigen douane-afdeling tot hun beschikking. Hiermee kunnen ze je goed verder helpen wanneer je vragen hebt over bijvoorbeeld douane- en exportdocumenten. Daarnaast heeft de organisatie een eigen douane-depot, waarin je tijdelijk je goederen kan opslaan. Ook maken zij vaak een Air Waybill voor je vracht op. Een Air Waybill dekt de zending van luchtvracht en zonder deze Air Waybill accepteert de luchtvaartmaatschappij de zending ook niet. Je kan het zien als het bewijs van overeenkomst tussen de verzender en vervoerder en dekt het gehele traject. De E-Air Waybill is de elektronische versie van de papieren Air Waybill voor zendingen per luchtvracht en kan in sommige gevallen de papieren versie vervangen. In de toekomst zal de elektronische versie de papieren versie gaan vervangen.

On Board Courier

Wanneer je een kleine zending met extreem veel spoed moet verzenden kan je dit per pakketdienst doen, maar hier is er een grote kans op vertragingen of een lange transittijd. Een snellere manier om deze zending op de plaats van bestemming te krijgen is een On Board Courier Service. Hierbij begeleidt een ervaren koerier je zending persoonlijk en neemt hij of zij je pakket mee in zijn of haar handbagage of als ruimbagage.